Een toegankelijk Nederland hoeft geen sprookje te zijn

Op 29 september heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Vraagje?! gelanceerd, de online gespreksstarter over toegankelijkheid. Hiermee wil het ministerie mensen bewust maken van de bijdrage die zij kunnen leveren aan een toegankelijke samenleving en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in Nederland het gesprek over toegankelijkheid beginnen.

De lancering van Vraagje?! vond plaats in de Efteling.  De plenaire kick-off werd gepresenteerd door Tirsa With, bekend als presentatrice van o.a. Het Klokhuis en Jongstof NPO Radio 1, en Tako Rietveld, journalist, presentator en Kindercorrespondent. Beiden zijn ook ambassadeur van Vraagje?!.

Kick-off gespreksstarter Vraagje?!

Tirsa en Tako nodigden enkele betrokkenen uit op het podium om met hen in gesprek te gaan. Onder meer met Guusje ter Horst, bestuurlijk aanjager van de beweging naar een toegankelijk Nederland. En met Lynn Quanjel, model, influencer met een stoma én ambassadeur, die stelde: “Voor zichtbare fysieke beperkingen zijn er veel regelingen in de samenleving, maar datzelfde kan ik (nog) niet zeggen over onzichtbare beperkingen helaas. Niet alleen de onzichtbaarheid is daarbij een probleem als je het mij vraagt, maar het tekort aan begrip, educatie en goede gesprekken.”

Beeld: ©Efteling
V.l.n.r. Tako Rietveld, Tirsa With, Guusje ter Horst en Koen Sanders

Op ontdekkingstocht door Efteling

Na het plenaire programma gingen de aanwezigen op ontdekkingstocht door de Efteling. Roodkapje spreekt gebarentaal en de Redders van Ruigrijk, een sprookje over twee redders met een beperking geschreven door Marc de Hond, komt  tot leven.

Vesper, kinderambassadeur Stichting het Gehandicapte Kind:

Ik vind het belangrijk om hier te zijn, omdat er mensen zijn die mij negeren en mij helpen zonder dat ik erom vraag. Terwijl ik dat prima kan aangeven of vragen.

Met deze ontdekkingstocht liet het attractiepark zien dat een toegankelijk Nederland geen sprookje hoeft te zijn. 

Koen Sanders, directeur Product, Markt & Imago Efteling:

De Efteling is voor en van iedereen. We willen dat iedereen de Efteling zo goed mogelijk kan beleven en ervaren. Soms denk je dat je het goede doet maar je kan het beter eerst vragen.
 

Lancering digitale gespreksstarter Vraagje?! in de Efteling
Beeld: ©Efteling
Lancering digitale gespreksstarter Vraagje?! in de Efteling

Toegankelijk Nederland

Zo toegankelijk als de Efteling is, is Nederland helaas nog niet voor de meer dan 2 miljoen mensen met een beperking. Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport):

Een voorbeeld: van alle restaurants op het Plein in Den Haag beschikte enkel Luden Den Haag over een toegankelijk toilet. Maar met alle omringende restaurants was wél afgesproken dat iedereen daar welkom was, en zij wezen hun gasten graag op deze mogelijkheid. Andere maatregelen op het Plein: muziek was zachter gezet, drempels waren verlaagd en obstakels uit het gangpad gehaald.

Gesprek over toegankelijkheid

We willen wel, maar vaak weten we niet hoe we kunnen bijdragen. Zo vinden veel mensen het moeilijk om een gesprek te beginnen. Met behulp van Vraagje?! start je het gesprek over toegankelijkheid. Je kunt Vraagje?! in je eentje spelen en jezelf eens een vraag over toegankelijkheid stellen. Ook kun je het spel aan de eettafel met je familie of vrienden spelen. Of een ontmoeting op je werk of school organiseren om daar het gesprek over toegankelijkheid te starten.

Lancering digitale gespreksstarter Vraagje?! V.l.n.r. Tirsa With, 'Roodkapje', Lynn Quanjel, Zjos Dekker, Vesper en Tako Rietveld
Beeld: ©Efteling
V.l.n.r. Tirsa With, 'Roodkapje', Lynn Quanjel, Zjos Dekker, Vesper en Tako Rietveld

In samenwerking met ervaringsdeskundigen

Vraagje?! is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van toegankelijkheid. Het spel is gevuld met tips van mensen met en zonder beperking. Om deze op te halen zijn er werksessies georganiseerd met meer dan 60 ervaringsdeskundigen. Waaronder blinden, slechthorenden, mensen met autisme of ADHD, mensen met een fysieke beperking of die rolstoelgebonden zijn. Zjos Dekker heeft autisme en was een van hen:

De eindvraag moet altijd zijn: ‘Wat kan ik voor jou doen om het toegankelijker te maken?” Ik ervaar een deel van de beperkingen maar lang niet allemaal. Dus ook ik blijf vragen wat we kunnen doen om het samen toegankelijker te maken.

Kernteam van ambassadeurs

Een kernteam van ambassadeurs ondersteunt Vraagje?! en draagt de komende jaren bij aan het creëren van bewustwording door middel van media-optredens. Naast Tirsa With en Lynn Quanjel zijn dit onder andere Mira Thompson (zangeres en activist bij Feminist against Ableism) en Alex Naber & Chelsea Boy (kunstenaarsduo bij No Limits! Art Castle).

Meerjarenstrategie voor inclusie en toegankelijkheid

Vraagje?! draagt bij aan de beweging om Nederland toegankelijker te maken. Het ministerie van VWS werkt momenteel aan een meerjarige nationale strategie, waarin de focus wordt gelegd op inclusie en toegankelijkheid van de samenleving. Met als belangrijkste uitgangspunt volledige deelname in de samenleving. Uitgangspunt is het sociaal model: niet de beperking is het probleem, maar de manier waarop de samenleving is ingericht.