De Apenheul: een zintuigelijke ervaring voor iedereen [Doorgeplaatst artikel]

Een dierenpark moet voor iedereen een rijke en zintuigelijke ervaring zijn. Ook voor mensen met een beperking. Daarom werken de Apenheul en Joint Projects in het inclusiepact ‘Natuurlijk gastvrij’ aan een betere toegankelijkheid van het dierenpark.

Bezoekers lopen in de Apenheul waaronder een mevrouw in een rolstoel
Beeld: ©Flickr creative commons

In hun zoektocht naar toegankelijke en inclusieve aanpassingen gaan de Apenheul en Joint Projects in gesprek met mensen met een beperking. In dit gesprek staan hun wensen en behoeften centraal, met de nadruk op plezier en de zintuigelijke beleving. De leden van het inclusiepact laten zich namelijk adviseren door een ‘rebellenteam’: een gezelschap van mensen met verschillende vormen van beperking die er graag op uit gaan. Hoe is het voor hen om naar de Apenheul te gaan? Wat komen ze tegen vóór, tijdens en na zo’n dagje uit? En welke praktische aanpassingen hebben ze nodig? Na hun bezoek aan de Apenheul geeft het rebellenteam antwoord op deze vragen. Vervolgens gaat de Apenheul aan de slag met concrete aanpassingen. Karin Stiksma van Joint Projects: “Het gaat erom dat je nadenkt over alternatieven, anders leert kijken en denken, en mensen echt ziet.” 
  
De Apenheul en Joint Projects willen de lessen die ze leren ook inzetten om andere dierenparken in Nederland te helpen toegankelijker en inclusiever te worden. Zo zijn ze bezig met een kennisbank en delen ze regelmatig informatie in sessies op locatie. Want een dagje dierenpark moet voor iedereen geweldig zijn, ook voor mensen met een beperking. 
  
Wil je meer weten? Lees het hele verhaal op Platform31.