Sitdown Café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

Op 1 juni is tijdens het festival Amsterdam Open Air het Sitdown Café gelanceerd. Hier kunnen mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten. Dit ludieke café is een samenwerking van Amsterdam Open Air en HandicapNL, die in 2019 het project Toegankelijke Festivals heeft opgezet. Hiermee helpt de stichting organisatoren van festivals om hun toegankelijkheid te verbeteren.

Amsterdam Open Air Sitdown Cafe
Beeld: ©Fotograaf: Janneke Nooij

Veel festivals hebben de laatste jaren al stappen gezet in het toegankelijker maken van hun faciliteiten, zoals aanpassingen aan het terrein en de toiletten. Toch ervaren mensen met een beperking nog steeds belemmeringen in het meedoen op festivals, terwijl ze juist hier een grote behoefte aan hebben. Daarom ligt de focus van HandicapNL binnen Toegankelijke Festivals dit jaar op het stimuleren van de ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. Het Sitdown Café faciliteert deze ontmoetingen in een omgeving die zich bij uitstek hiervoor leent. Mensen komen immers naar een festival om te genieten van de sfeer, de liefde voor muziek te delen en anderen te ontmoeten. 

Een festivalterrein is voor een rolstoelgebruiker altijd een uitdaging. Modder, kabels, gras, heuveltjes. Maar de kleine aanpassingen kunnen het verschil maken. Bijvoorbeeld zo’n geweldig toegankelijk feestcafé midden op het festivalterrein met een mooie lage bar. Dan voel je je meteen een beetje meer mens! Gewoon lekker zonder zorgen met je vrienden genieten. Dat wil toch iedereen? (Frank Teklenburg)

Ontmoetingen op gelijke hoogte

Amsterdam Open Air staat voor inclusiviteit en diversiteit en wil graag bijdragen aan het bevorderen van de toegankelijkheid van festivals voor mensen met een beperking. Samen met HandicapNL heeft de festivalleiding het Sitdown Café opgezet, dé plek waar mensen met en zonder beperking op gelijkwaardige hoogte met elkaar kunnen feesten, dansen, lachen, drinken, spelen en zingen. In het café vind je voor ieder wat wils: dj’s met en zonder beperking draaien gezellige hits, terwijl de barman een praatje met je maakt en de host de boel aan elkaar praat. 

Amsterdam Open Air Sitdown Café 2
Beeld: ©Fotograaf: Janneke Nooij

Zelden heb ik mensen in gezamenlijkheid zo positief uit hun plaat zien gaan. Dit is naast een mooi feestcafé ook een mooi middel voor het inclusief maken van je organisatie. Zo kan je eens letterlijk van uit een ander gezichtspunt het gesprek voeren. Ik zeg: sta op doormiddel van te gaan zitten! (Nadia van den Heuvel)

Dankzij een personeelsmix van mensen met en zonder beperking, een muziektolk voor gebarentaal en extra voorzieningen zoals braille-menukaarten en een prikkelvrije ruimte, wordt het Sitdown Café echt een inclusieve omgeving waar iedereen welkom is. Als hoogtepunt van de avond zakt het dak op een feestelijke manier naar beneden, waardoor iedereen – rolstoelgebruiker of niet – op gelijke hoogte komt. Zo kunnen ze elkaar op gelijkwaardige hoogte ontmoeten. 

Het Sitdown Café is een mooie en toegankelijke samenkomst van mensen mét en zonder beperking, iedereen is hier letterlijk op gelijke hoogte. Hierdoor voelde ik mij niet minder dan anderen. (Susanne Boes)

Amsterdam Open Air Sitdown Café 2
Beeld: ©Fotograaf: Janneke Nooij

Iedereen welkom

Met het Sitdown Café willen HandicapNL en Amsterdam Open Air laten zien dat iedereen welkom is op festivals. Bovendien draagt het café bij aan het vergroten van de sociale toegankelijkheid van zowel festivals, als de hele samenleving. De mogelijkheden die het café biedt, zorgen ervoor dat iedereen, met en zonder beperking, evenveel kan genieten van een festival. 

Ik ga al zo'n 20 jaar feesten af met mijn rolstoel, en het festivalfeesten ging mij prima af. Maar.... dit was TOP geregeld! Hier kunnen vele festivalorganisaties nog wat van leren! Dikke pluim voor HandicapNL! (Roos Botman)

Bovendien kunnen festivalbezoekers zonder een beperking in het Sitdown Café een ervaring opdoen die hun blik op mensen met een beperking verandert. Zo hoopt HandicapNL dat het net zo normaal wordt voor iemand met een beperking om een festival te bezoeken, als iemand zonder beperking. En komen we weer wat dichter bij een wereld waarin iedereen met elkaar samen kan dansen en hun favoriete artiesten kan bezoeken. Jaarlijks zijn in Nederland maar liefst meer dan 1.000 muziekfestivals te bezoeken.

Meer toegankelijke festivals 

Meer toegankelijke festivals vind je op de website van HandicapNL