Herbert werkte jarenlang in de horeca, maar na 23 jaar voelde hij dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. De wissel van baan was een grote stap. Albert Heijn bood Herbert de kans om laagdrempelig kennis te maken. Geen standaard sollicitatieprocedure, maar een open gesprek waarin werd gekeken naar wie hij was, wat hij kon en wat Albert Heijn hem te bieden had. Daarna volgde een proefperiode waarin Herbert de werkzaamheden kon ervaren. “Ik vond het fijn dat ik rustig kon ontdekken of dit bij mij past. Dat gaf me vertrouwen om de stap te zetten,” vertelt hij.
Beeld: © Ministerie van VWS
Van links naar rechts: Karin, Herbert en Amanda
Inmiddels werkt Herbert 1,5 jaar bij Albert Heijn en voelt hij zich helemaal op zijn plek. Zijn taken zijn divers: vakken vullen, zorgen dat er voldoende winkelwagens in de winkel zijn en dat de winkel er netjes uitziet. Herbert voelt zich op zijn werk geaccepteerd. “Er is een positieve sfeer en ik krijg complimenten van mijn leidinggevenden of collega’s over mijn werk. Dat geeft me een goed gevoel.” Herbert voelt dat hij zijn werk goed kan doen en vindt het fijn dat er tijd wordt genomen om taken met hem door te nemen.
Zijn jobcoach Karin speelt een belangrijke rol in zijn werkplezier en ontwikkeling. Ze ondersteunt hem bij praktische zaken zoals loonheffingen en verlofaanvragen, maar ook bij zijn persoonlijke groei. “Herbert voert de gesprekken altijd zelf, maar soms vindt hij het fijn als ik even meekijk. We bereiden het gesprek dan samen voor en soms ga ik ook mee. Als er dan vragen zijn dan kan ik die ook beantwoorden.”
Amanda houdt zich binnen Albert Heijn bezig met inclusiviteit. Zij benadrukt hoe belangrijk het is om een toegankelijke werkplek te creëren, “Hoe diverser en inclusiever je bent, hoe meer verschillende inzichten en ideeën je krijgt.” Het bedrijf heeft een participatieteam en werkt samen met gemeenten en het UWV om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. Elke gemeente mag zijn eigen beleid maken. Het is Amanda’s taak om de regionale verschillen samen te brengen en het tot één manier van werken te organiseren. “Dat doe ik zodat jobcoaches zich vooral kunnen focussen op hun werk. Namelijk mensen ondersteunen in hun zoektocht naar een baan, zonder alle rompslomp daaromheen.” Ze pleit ervoor dat werkgevers niet naar iemands beperking kijken, maar naar wat iemand kan en wil. “Je zou als werkgever veel liever kijken naar de persoon die voor je zit.”
Beeld: © Ministerie van VWS
Bedrijven die aan de slag willen, kunnen volgens Amanda het beste eerst naar het landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (Landelijk WSP Gemeenten). Het Landelijk WSP Gemeenten brengt bedrijven in contact met mensen die antwoord kunnen geven op alle vragen over toegankelijkheid. Ook zijn netwerken van bedrijven die zich bezighouden met toegankelijkheid, erg waardevol zodat je als werkgevers van elkaar kunt leren.
“Gewoon doen. Wees nieuwsgierig en oordeel vooral niet te snel over wat iemand wel of niet kan. Stel in plaats daarvan vragen en sta open om de samenwerking aan te gaan en ondersteuning te bieden waar nodig.” |