Op 28 juni 2025 gaat de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in. Deze richtlijn verplicht bedrijven om nieuwe digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, met en zonder beperking. De wet geldt voor de gehele Europese Unie.
Beeld: © Ministerie van VWS/EMMA-Roderik Rotting
Zelfstandigheid
Door de toegankelijkheid van producten en diensten te vergroten, krijgen mensen met een beperking meer mogelijkheden om zelfstandig hun leven te leiden. Ze zijn dan niet langer afhankelijk van anderen voor bijvoorbeeld het regelen van hun bankzaken, het kopen van een treinticket of online winkelen. Dit zijn zaken die misschien vanzelfsprekend lijken, maar die dat niet voor iedereen zijn.
Zo vertelde Bianca Mastenbroek eerder aan Doe onbeperkt mee dat zij vanwege haar motorische beperking soms hulp nodig heeft bij het regelen van bankzaken.
“Bankzaken zijn iets persoonlijks. Ik wil het ook niet aan de mensen van de verzorging vragen, omdat zij mijn pincode niet mogen weten. Het is een stukje zelfstandigheid dat ik mis,” vertelt Mastenbroek in dit interview.
De voorwaarden
Om een product of dienst goed digitaal toegankelijk te maken, moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen. De vier principes waaraan voldaan moet worden, zijn: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Zo moeten afbeeldingen een beschrijving hebben (alt-tekst) die kan worden voorgelezen door een schermlezer, moeten video’s ondertiteling of audiodescriptie hebben en moet informatie met geluid én beeld overgebracht worden.
Een goede opbouw maakt het verschil
Wat voor verschil deze richtlijnen maken in het dagelijks leven, vertelt Christiaan Waters in dit artikel. Christiaan is slechtziend en maakt gebruik van een schermlezer. Dat is een softwareprogramma dat de tekst van het (computer)scherm voorleest.
“In sommige apps zijn knoppen zoals ‘winkelmandje’ en ‘afrekenen’ niet gelabeld, zodat je ze wel kunt zien, maar de schermlezer ze niet leest,” vertelt hij. “Als een app wel goed is opgebouwd, navigeer ik makkelijk tussen de boodschappen door. Het maakt het verschil tussen wel of niet zelfstandig boodschappen doen.”
Welke diensten en producten?
Producten die na vandaag op de markt komen, moeten aan de richtlijnen voldoen. Voor producten die voor 28 juni op de markt zijn gebracht gelden in de meeste gevallen overgangsbepalingen. Daarom zullen nog niet alle producten uit de richtlijn direct aan de nieuwe eisen voldoen. Ook is er een uitzondering om te voldoen aan de richtlijn voor zeer kleine bedrijven. De regels gelden voor digitale diensten en producten zoals telefoons en computers, betaalautomaten en geldautomaten, kaartautomaten voor reizen met bus, trein, boot of vliegtuig, bankdiensten, telefonie- en internetdiensten, het noodnummer 112, online videodiensten, e-boeken en e-readers, en webwinkels.