Kom jij weleens een ontoegankelijke situatie tegen? En wil je dan iets doen maar je weet niet wat? We kunnen allemaal een bijdrage leveren aan meer toegankelijkheid. Jij dus ook!
Door het gesprek aan te gaan, ontdek je wat je kunt doen. Zo’n gesprek begint al met het stellen van een simpel vraagje. De gespreksstarter Vraagje?! helpt je op weg.
Op Vraagje.nl vind je vragen en tips gebaseerd op echte ervaringen van mensen met en zonder beperking. Maar jij bent vandaag de allereerste die Vraagje?! kan spelen.
Je wordt vandaag in de Efteling uitgedaagd om vraagjes te stellen. Je vindt ze op 6 verschillende plekken in de Efteling. Deze plekken zijn: de Fata Morgana, het Speelbos Nest!, de Pagode, de Symbolica, de Virtuele Droomvlucht en het Sprookjesbos.
Volg de route door de Efteling en stop bij de 6 attracties. Bij elke attractie lezen we een vraagje aan je voor. Stel het vraagje aan jezelf, aan je gezelschap of durf hem te stellen aan een onbekende. Ga door tot je alle 6 de vraagjes hebt gehad.
Let op: Iedereen is anders. Elke persoon heeft eigen behoeftes en andere dingen nodig als het gaat om toegankelijkheid. Ieder vraagje is dus ook uniek. Wat voor de ene persoon fijn is, is voor de ander misschien niet gewenst. Het is belangrijk om dat te beseffen, voordat de vraag wordt gesteld.
Dan gaan we nu echt van start! Hieronder staat een overzicht van de 6 stops. Klik op een stop, dan vouwt de tekst over deze stop open.
Stop 1
Fata Morgana
Je gaat de Fata Morgana bezoeken met vrienden.
Je weet niet zeker of de vriend die in een rolstoel zit ook mee kan. Wat vraag je aan een medewerker?
Vraagje:
Hoe toegankelijk is de Fata Morgana?
Tip van Tineke met fysieke beperking:
“Leg de verantwoordelijkheid voor deze vraag niet altijd bij de vriend met een beperking. Het maakt echt verschil als andere mensen ook dit soort vragen stellen. Daardoor voel ik me welkom in de groep.”
Wist je dat...
...veel attracties in de Efteling een speciale ingang hebben voor mensen met een beperking? Zo ook bij de Fata Morgana. Op de website van de Efteling kun je video’s bekijken om te zien waar je rekening mee moet houden om het instappen zo goed mogelijk te laten verlopen.
Stop 2
Speelbos Nest!
Het is druk in Speelbos Nest! Er zijn veel mensen en geluiden. Een kind dat ook in het Speelbos is kan al die prikkels niet zo goed aan. Wat vraag je?
Vraagje:
Zullen we samen even uit het Speelbos gaan?
Tip van Rosie met autisme:
“Als ik last heb van alle prikkels in de ruimte, heb ik moeite om vragen te beantwoorden. Het helpt dan als diegene een vraag stelt waar ik simpel ‘ja’ of ‘nee’ op kan antwoorden. Dan is het meteen duidelijk waar ik behoefte aan heb.”
Wist je dat...
...Speelbos Nest! is ontworpen met speciale aandacht voor kinderen met een beperking? Het is een plek waar álle jonge durfals kunnen spelen, zich kunnen ontwikkelen en klaarstomen voor hun eerste achtbaanervaring. Marc de Hond en Stichting het Gehandicapte Kind hebben meegeholpen om de speeltuin voor iedereen toegankelijk te maken.
Stop 3
Pagode
De Pagode is een heel hoge Thaise tempel. Als je erop staat, heb je uitzicht over de hele Efteling. Stel je voor: je staat boven op de Pagode en er staat iemand met een blindegeleidestok naast je. Je wilt graag weten hoe diegene de Pagode ervaart. Wat vraag je?
Vraagje:
Hoi ik ben.... Hoe vind jij het in de Efteling?
Tip van Xan:
“Vraag nooit naar iemands beperking. Dat is iets heel persoonlijks en kan gevoelig liggen. Iemand leren kennen kan natuurlijk altijd. Maak dan eerst een gezellig praatje. Ik vind het fijn als ik word aangesproken door iemand met een vraag over iets alledaags, in plaats van over mijn beperking, dat gebeurt te weinig.”
Wist je dat...
...ongeveer 300.000 mensen in Nederland een visuele beperking hebben? Hiervan zijn er zo'n 200.000 slechtziend, en ongeveer 50.000 blind.
Stop 4
Symbolica
Bij de Symbolica wordt omgeroepen dat er een single rider wachtrij is. Dit is een aparte wachtrij voor bezoekers die de attractie in hun eentje bezoeken, waardoor lege plaatsen in voertuigen gevuld kunnen worden. Iemand in de rij lijkt moeite te hebben om het omroepbericht te verstaan. Wat vraag je?
Vraagje:
Was het omgeroepen bericht voor jou te volgen?
Tip van Lisanne met auditieve beperking:
“Stel een korte, simpele vraag. De ontvanger geeft dan zelf aan wat ze fijn vindt. Fijn als iemand hier met ‘ja’ op kan antwoorden als alles goed gaat.”
Wist je dat...
...er meerdere talen bestaan in gebarentaal? Wereldwijd zijn er 140 verschillende soorten gebarentalen. De Nederlandse Gebarentaal is sinds 1 juli 2021 een officiële taal. Vergelijk dat eens met de hoeveelheid gesproken talen: 60 duizend!
Stop 5
Droomvlucht
Iemand zit in een rolstoel en aarzelt bij de ingang van de Droomvlucht. Je wil graag helpen maar weet niet of het nodig is. Wat vraag je?
Vraagje:
Hé, kan ik misschien iets voor je doen?
Tip van een ervaringsdeskundige:
“Wat doe je als je denkt te merken dat iemand drempels ervaart? Behulpzaam zijn is goed, maar ga er niet vanuit dat iemand hulp nodig heeft. Behandel niet anderen alsof ze niets kunnen. Eerst vragen, dan doen. Als iemand mijn rolstoel duwt, zonder dat te vragen, dan word ik boos. Het voelt goed als iemand zegt: volgens mij lukt het wel, maar vind je het fijn als ik iets voor je doe?”
Wist je dat...
...bezoekers met een fysieke beperking de attractie Droomvlucht ook kunnen beleven dankzij virtual reality? Alle zintuigen worden geprikkeld door muziek, geur en wind. Door een koptelefoon en microfoon ben je verbonden met je gezelschap. Zo kun je toch samen een droomvlucht maken.
Stop 6
Sprookjesbos
In het Sprookjesbos zie je iemand in een rolstoel. Ze moet een heuveltje over. Je denkt dat het haar wel lukt, maar twijfelt toch een beetje. Wat doe je?
Vraagje:
Is het Sprookjesbos goed toegankelijk voor je?
Tip van Lisanne met fysieke beperking:
“Dit meisje is al aanwezig in de Efteling. Ze kan dus waarschijnlijk veel dingen zelf. Zonder meteen je hulp aan te bieden, laat je met deze vraag toch merken dat je er voor haar bent.”
Wist je dat...
...een elektrische rolstoel op het fietspad, het voetpad én op de rijbaan mag? Een niet-elektrische rolstoel mag alleen op het voetpad en het fietspad.
Einde van Vraagjes-route
Je bent aan het einde gekomen van de Vraagjes-route door de Efteling. We hopen dat je het leuk vond en wensen je nog een fijne middag! Je kunt de website sluiten of verder luisteren om meer te weten over Vraagje?!
Over Vraagje?!
Alle mensen in Nederland moeten kunnen meedoen in de samenleving. Op een manier die bij ze past. Voor veel mensen met een beperking is dat niet altijd mogelijk. De samenleving legt hen soms drempels op in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je zoekt naar een baan, een attractie bezoekt of reist met het openbaar vervoer. Daarom is Vraagje?! gemaakt.
Gebruik de gespreksstarter op Vraagje.nl om te ontdekken hoe jij kunt bijdragen aan een toegankelijker Nederland. Zo begint onbeperkt meedoen met een vraagje.
Vraagje?! is gemaakt in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van toegankelijkheid. De basis van Vraagje?! is het VN-verdrag Handicap.
Contact over Vraagje?!
Heb je vragen, opmerkingen of ondersteuning nodig? Neem contact op met de redactie via vraagje@bkb.nl of via het telefoonnummer 020 520 5280.
Wil je leuke foto’s delen? Vergeet ons niet te taggen op Instagram met @vraagje.doeonbeperktmee en #vraagje.