Vraagje?!

Misschien heb je opgemerkt dat mensen met een beperking niet altijd en overal mee kunnen doen. Steeds meer mensen beseffen dat. Maar ze weten niet altijd hoe zij daar iets aan kunnen veranderen.

Dat komt omdat ze zich onzeker voelen over wat de ander wil of niet weten hoe ze een gesprek kunnen aangaan. Dit weerhoudt mensen er vaak van om initiatief te nemen en actie te ondernemen om onze samenleving toegankelijker te maken.

Wat veel mensen graag willen weten, en jij misschien ook, is welk gedrag en welke communicatie mensen met een beperking prettig of juist onprettig vinden. Maar dit is voor elke persoon verschillend.

Digitale gespreksstarter

Er is maar één manier om deze drempel weg te nemen: met elkaar hierover praten. Dat gesprek beginnen mensen nu vaak niet, omdat ze niet durven of niet weten hoe. We willen daarom de grootste hindernis wegnemen: handelingsverlegenheid, ofwel niet weten hoe je moet handelen.

Dat doen we door Vraagje?!, een digitale gespreksstarter over toegankelijkheid. Het doel is mensen stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan en het stellen van vragen makkelijker te maken. Want een vraagje is eigenlijk zo gesteld. Vraagje?! helpt je op weg.

Logo Onbeperkt meedoen begint met een vraagje
Beeld: ©Ministerie van VWS

Spel bestaat uit praktische vragen

Vraagje?! richt zich op de eerste ontmoetingen, omdat daar vaak de eerste obstakels en ongemakken ontstaan. Dat blijkt onder andere uit het communicatieonderzoek van Motivaction in juni 2022. Het spel draait om praktische vragen die ons helpen om iedereen onbeperkt te laten meedoen in de maatschappij. In deze ontmoeting stel je geen persoonlijke vragen uit nieuwsgierigheid, maar vragen die het leven van jezelf en de ander makkelijker maken. Het gaat om wederzijdse communicatie. Iedereen ervaart namelijk wel eens belemmeringen in het leven, of je nu een beperking hebt of niet.

Iedereen eigen behoefte bij toegankelijkheid

Vraagje?! bevat echte vragen, antwoorden en tips van mensen met en zonder een beperking over toegankelijkheid en inclusie. Elke persoon heeft eigen behoeftes en andere dingen nodig als het gaat om toegankelijkheid. Ieder vraagje is dus ook uniek. Wat voor de ene persoon fijn is, is voor de ander misschien niet gewenst. Het is belangrijk om dat te beseffen, voordat de vraag wordt gesteld.

Je hebt Vraagje?! altijd bij de hand via Vraagje.nl en je kan het overal spelen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in het onderwijs, binnen de sportvereniging of op een verjaardag.

De gespreksstarter is voortdurend in ontwikkeling. Via vraagje@bkb.nl kun je, als je wilt, contact opnemen met de redactie.

Hoe speel je het spel Vraagje?!

  • Je kan het spel in je eentje spelen;
  • Bij een ontmoeting in een kleine groep (2 tot 4 personen): leg je telefoon midden op tafel of geef hem door;
  • Bij een ontmoeting in een grotere groep (4 tot 16 personen): sluit je laptop op een scherm aan en laat de webpagina zien;
  • Bij een grote bijeenkomst, event of in de openbare ruimte om mensen te stimuleren het spel te spelen: toon de vragen uit het spel op een beamer of led-scherm.