Fabian Franciscus gaat met Vraagje?! de straat op

Wat doe je als iemand niet bij de bovenste schappen in de supermarkt kan? Hoe ervaar je een voorstelling als je het niet kunt zien? En hoe geef je een hand aan iemand die geen armen heeft? Iedereen komt weleens een ontoegankelijke situatie tegen. Je kunt zelf drempels verlagen door het gesprek aan te gaan. Begin met het stellen van een simpel vraagje!  

Fabian Franciscus is cabaretier en ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en laat zien hoe makkelijk het kan zijn. In deze videoreeks gaat hij de straat op om voorbijgangers vragen te stellen over toegankelijkheid.  

Fabian Franciscus interviewt een reiziger voor Vraagje?!
Beeld: ©Ministerie van VWS

Hoe toegankelijk is het onderwijs?

Hoe volg je college als je doof bent? En leer je op school over toegankelijkheid? Fabian is bij een hogeschool en stelt vragen aan studenten over toegankelijkheid in het onderwijs.

Ben jij een hulphond? Leer je op school ook over toegankelijkheid? Mijn naam is Fabian Franciscus en vandaag ga ik mensen een vraagje stellen... over toegankelijkheid in het onderwijs. Ken je mensen met een handicap? - Ja. Jazeker. Ja, ik ken zeker mensen met een handicap, eigenlijk wel ja. Ik zie heel weinig mensen met een handicap. Of misschien zie je het dan niet van de buitenkant... maar zit het wel aan de binnenkant. Vind je het een naar woord; handicap? - Nou, het klinkt voor mij nogal negatief... terwijl als je kijkt naar bijvoorbeeld iets zoals autisme... Ik zie dat niet perse als iets negatiefs. Het is meer een beetje een stukje personaliteit van iemand. Ik heb autisme, vind je dat een beperking? - Nee... - Hoe zouden mensen college volgen als ze doof zijn? - Ja... Ik weet niet of je dan zomaar normaal een college kan volgen. Ik denk dat het handig is als zo'n persoon online... college volgt en dan met ondertiteling erbij. Met zo'n begeleider die doet gebarentaal erbij. Ja, ik vind het heel goed. Dat dat kan en dat zij dan ook gewoon zo veel mogelijk normaal les kan volgen. Hoe zou je mensen met een handicap kunnen helpen? - Nou, als ze mij zouden vragen om hen te helpen, dan zou ik natuurlijk altijd wel... meehelpen als ze iets nodig hebben. Gewoon vragen, gewoon een vragen stellen waar hij heen moet. Ik zou überhaubt vragen of ze überhaupt hulp nodig hebben... want soms is dat niet eens nodig denk ik. Alleen ik vind het altijd een beetje lastig om te peilen of ze... hulp nodig hebben of dat het wel goed gaat. - En wat zou je dan ook alweer doen? - Een vraag stellen.

Hoe toegankelijk is het openbaar vervoer?

Hoe toegankelijk zijn mensen als ze haast hebben? En waar zijn die tegels met stippen eigenlijk voor op het perron? Fabian is op het station in Den Bosch en vraagt voorbijgangers over toegankelijkheid in het openbaar vervoer.

Gaan we dit heel lang doen zo? - Nou, misschien. - Dat doen presidenten altijd. - Vind je dat fijn? - Nee, ik heb smetvrees. Ik vind het eigenlijk helemaal niet fijn. Hoe toegankelijk zijn mensen eigenlijk als ze haast hebben? Ik ben Fabian Franciscus en vandaag stel ik een vraagje... aan mensen over toegankelijkheid. Hoeveel mensen in Nederland denkt u dat er een beperking hebben? - Heel veel. Twintig procent denk ik. Misschien één procent. Twee miljoen? Denk jij dat alle mensen bij bijvoorbeeld de ticketautomaten kunnen? - Nee. Ik denk mensen in een rolstoel, dat ie daarvoor iets te hoog is. En denk je dat de lift op het station het altijd doet? - Nee, die doet het zeker niet altijd. Nee, maar dat kan altijd gebeuren. Het zijn machines en we zijn maar mensen, dus ja. Eén van mijn beste vrienden, die heeft afgelopen jaar een amputatie gehad... waardoor hij moeilijk ter been is. - En heeft die persoon moeite met toegankelijkheid? - Bij sommige locaties zoals de roltrappen. Als ik met de trein moet en ik moet mijn rollator ingepakt meenemen... dan neem ik de sprinter want daar kan ik zo in rijden. Als ik zie dat iemand hulp nodig heeft, dan help ik wel, maar... ja, ik weet niet of je dat altijd kan zien. Sommige mensen willen heel graag zelfstandig zijn en... het graag zelf doen, dus ik zou het wel een beetje aankijken. Ik merk ook wel heel veel dat er toch heel veel mensen zijn... die het dan niet durven te vragen. Als je zelf haast hebt, je vergeet dan de mensen om je heen. Als ik tijd heb dan zou ik wel hulp aanbieden. Dus wat zou je dan doen om te weten of het wel echt gewenst is? - Vragen. - Vraagje stellen! Kijk, gewoon een vraagje stellen. - Ja!

Meer informatie

Op de Instagrampagina van Vraagje?! vind je meer video's, foto's en verhalen.

Meer informatie over Vraagje?! vind je op de website van Doe onbeperkt mee.

De gespreksstarter vind je op de website van Vraagje?!